Mosterd is een van de 14 allergenen die wettelijk verplicht vermeld moet worden op het etiket van het betreffende product. Het belangrijkste ingrediënt van mosterd is mosterdzaden. Mosterdzaden gemengd met azijn, water, suiker en zout maken de mosterd. Bij sommige personen treedt er een allergische reactie op in het lichaam bij consumeren van mosterd(zaad), een mosterallergie. Er zijn drie producten waar de vermelding van mosterd op het etiket niet verplicht is; mosterdolie, mosterdzaad en mosterdzaadoleohars. Mosterdzaden worden ook veel toegepast in kant-en-klare maaltijden.
De symptomen van mosterdallergie zijn vergelijkbaar met andere voedselallergieën. Symptomen als reactie op het consumeren van producten van de mosterdplant kunnen binnen enkele minuten tot uren zichtbaar zijn.
Maag- en darmklachten zoals buikpijn, darmkrampen, diarree, constipatie en misselijkheid. Ook huidklachten als netelroos, eczeem en vochtophoping zijn symptomen. Sommige personen hebben last luchtwegklachten als bijvoorbeeld niezen, benauwdheid, hoesten, piepende ademhaling of ontstoken neusslijmvlies. Er kan zelfs een anafylactische shock optreden.
De mosterdplant behoort tot de kruisbloemenfamilie. Het kan voorkomen dat mensen met een mosterdallergie ook allergische klachten ervaren door het consumeren van andere aanverwante producten als broccoli, boerenkool, bloemkool, koolraap, knolraap, mierikswortel, radijs, spruitjes, tuinkers, waterkers of rapen. Er kunnen zgn kruisreacties optreden, het lichaam reageert op andere stoffen omdat deze op elkaar lijken.
Er zijn diverse soorten mosterdzaden; witte/gele, bruine en zwarte mosterd. Mosterdzaad wordt vaak toegepast als smaakmaker in sauzen. Mosterd kan echter ernstige allergische reacties veroorzaken. In Nederland is mosterdallergie (allergie voor mosterdzaadeiwit) een niet veelvoorkomende voedselallergie. Met een voedselprovocatietest kan worden bepaald of iemand last heeft van een mosterdallergie.