Voedselintolerantie

Wat is voedselintolerantie?

Bij intolerantie reageert het lichaam overdreven op een bepaalde stof. Dezelfde stof kan bij andere personen geen problemen veroorzaken. Voedselintolerantie betekent dus een ongewone reactie op bepaalde voedingsstoffen of dranken. Deze reactie ontstaat als de grenswaarde (ook wel tolerantiegrens genoemd) bereikt wordt bij het opnemen van een bepaalde stof in het lichaam. Deze grens is bij iedereen verschillend. Je kunt een erfelijke aanleg hebben voor een allergie of intolerantie. 

Wat is het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie?

Voedselintolerantie wordt vaak verward met voedselallergie. Er zijn namelijk twee vormen van voedselovergevoeligheid. Voedselintolerantie, een niet allergische reactie op bepaalde voedingsstoffen, en voedselallergie. Het verschil tussen deze twee is dat bij intolerantie het lichaam zelf op een stof reageert. Er ontbreekt een bepaald enzym in het lichaam waardoor bepaalde stoffen die dat betreffende enzym verwerkt, niet verwerkt kunnen worden. Bij voedselallergie treedt er een reactie op van het immuunsysteem. Bij een allergie voor bepaalde soorten voedsel maakt het lichaam antistoffen aan waardoor vervolgens een reactie ontstaat. 


Voedselintolerantie symptomen

Er zijn verschillende symptomen en klachten die naar voren komen bij voedselintolerantie. Onder andere buikpijn, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn of migraine, acne, obstipatie, brandend maagzuur, misselijkheid en huidproblemen. Ook klachten als eczeem, jeukende huid en gewrichtspijnen kunnen ontstaan door voedselintolerantie. 

Voedselintolerantie test

Om er achter te komen voor welke voedingsstoffen je een intolerantie hebt kun je een voedselintolerantie test laten uitvoeren. Hier uit komt naar voren door welke voedingsstoffen er een reactie optreedt. Veelvoorkomende voedselintoleranties zijn o.a: lactose-intolerantie, fructose-intolerantie, histamine-intolerantie, alcohol-intolerantie, ei-intolerantie, noten-intolerantie, tarwe-intolerantie, gist-intolerantie, haver-intolerantie, maïs-intolerantie, gluten-intolerantie (coeliakie), zeevruchten-intolerantie en intolerantie voor kleurstoffen.