Hooikoorts is een van de meest voorkomende allergieën. Ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft last van hooikoorts. Het is een allergie voor stuifmeel (pollen) van bepaalde soorten bomen, planten, kruiden of grassen. Deze pollen worden verspreid door de wind. Er ontstaat een allergische reactie van het immuunsysteem op deze pollen, ook wel een pollenallergie genoemd. De antistof histamine, die vervolgens door het lichaam wordt aangemaakt, zorgt voor de vervelende hooikoortsklachten.
De periode dat iemand klachten van hooikoorts kan ondervinden is afhankelijk van de bloeitijd van de bomen en planten waar je allergisch voor bent. Dit is over het algemeen voornamelijk in het voorjaar en de zomer en bij uitstek bij winderig, droog en warme weersomstandigheden. Na verloop van tijd nemen deze klachten vanzelf weer af.
Symptomen van hooikoorts als gevolg van overgevoeligheid voor pollen kunnen uit het niets opkomen. Je kunt last krijgen van jeukende of tranende ogen, veelvuldig niezen of benauwdheid. Andere kenmerkende klachten van hooikoorts zijn keelpijn, hoesten, jeuk in de keel, een loopneus, maar ook juist een verstopte neus en hoofdpijn. De mate waarin deze vervelende klachten zich uiten is afhankelijk van het bloeiseizoen. Bij sommige personen gaat hooikoorts gepaard met vermoeidheid of lusteloosheid of komt voor in combinatie met astma.
Hooikoorts ontstaat door de allergische reactie op pollen. Het afweersysteem ziet de onschuldige pollen als een stof die niet in het lichaam thuis hoort. Het immuunsysteem beschermt het lichaam vervolgens en maakt de antistof histamine aan. Door het vele histamine wordt het neusslijmvlies geprikkeld en wordt er slijm geproduceerd, dit zorgt voor een loopneus. Ook gaan de slijmvliezen opzwellen waardoor je neus verstopt raakt. Deze reacties zorgen voor de hooikoorts verschijnselen.
Aanleg en erfelijkheid
Aanleg en erfelijkheid spelen vaak een belangrijke rol. Als een of beide ouders hooikoorts hebben is de kans aanzienlijk groter het hun kinderen dat ook krijgen. De klachten van hooikoorts ontwikkelen zich in de regel tussen het 15e en 25e levensjaar. Het is echter ook mogelijk dat klachten al eerder optreden of pas op latere leeftijd.
Weersomstandigheden en omgeving
Ook weersomstandigheden spelen hierbij een belangrijke rol. Is er veel wind en is het buiten droog en warm dan zullen de pollen zich rijkelijk door de lucht verspreiden en nemen de klachten toe. Bij regen zal dat minder zijn. Ook de locatie is van invloed. Op het strand en in de stad zijn de pollen vaak minder dan op het platteland of in het bos.