Histamine

Histamine, voor sommigen geheel onbekend en anderen ervaren het stofje als pure ellende. Histamine heeft niet alleen te maken met hooikoorts maar ook diëtisten hebben het er over i.c.m. histamine intolerantie

Wat is histamine?

Histamine is een stof dat zowel door het lichaam wordt aangemaakt als voorkomt in bepaalde voeding. Deze stof speelt een rol bij onder andere ons slaapritme, lichaamstemperatuur, bloedcirculatie, ademhaling, hartritme en een belangrijke rol bij het imuunsysteem. Omdat histamine ook een rol speelt bij slaapritme kunnen klachten als lusteloosheid en dufheid ontstaan door het gebruik van sommige medicijnen (anti-histaminica) bij hooikoorts. Te veel histamine zorgt weer voor alertheid en slapeloosheid als gevolg. 


Histamine in mestcellen

Het lichaam slaat histamine in kleine hoeveelheden op in mestcellen. Dit zijn cellen waarin het lichaam stoffen bewaard die worden gebruik door het imuunsysteem (afweersysteem) om indringers tegen te gaan. Deze cellen bevinden zich o.a. in de huid, longen en maag-darm stelsel. Bijvoorbeeld bij insectenbeten en prikken zorgt het lichaam dat er histamine vrijkomt op die plaats. Ook medicijnen kunnen als bijwerking het aanmaken van histamine hebben. Te veel histamine zorgt voor klachten.

Histamine en hooikoorts

Bij een allergie voor stuifmeel (pollen) maakt het lichaam veel histamine aan als reactie op deze onschuldige stoffen. Ondanks dat deze pollen onschuldig zijn ziet het lichaam deze als een ziekteverwekker. Dit stuifmeel komt in de lucht door verschillende soorten bomen, planten en grassen. Door het aanmaken van histamine worden de bloedvaten verwijd, zwellen de slijmvliezen op en ontstaan er meer slijm. Vervolgens ontstaan hierdoor symptomen van hooikoorts zoals keelpijn, jeukende ogen, benauwdheid, vermoeidheid, loopneus, verstopte neus en veelvuldig niezen. Hooikoorts is als het ware een reactie op het aanmaken van histamine.


Histamine allergie

Op het moment dat er ziekteverwekkers het lichaam binnendringen zorgt ons imuunsysteem voor een afweerreactie. Er wordt bij dit proces histamine aangemaakt om de aanval tegen te gaan. Als er teveel histamine wordt aangemaakt door het lichaam ontstaan er klachten. Het lichaam kan niet goed om gaan met te grote hoeveelheden histamine. Hoeveel histamine je kunt verdragen verschilt per persoon. 

Histamine symptomen

Als de grens bereikt is qua hoeveelheid histamine die het lichaam kan verdragen, kunnen er verschillende klachten ontstaan. Klachten als jeuk, zwellingen, hoesten, slijm in keel, slaapproblemen en irritatie van de huid (huiduitslag), neus, keel en longen. Een teveel aan histamine kan zelfs zorgen voor angst- en paniekgevoelens in de hersenen omdat histamine een neurotransmitter is (draagt impulsen aan zenuwcellen over).