Hooikoorts symptomen en klachten

Hooikoorts symptomen

Hoe weet je of je hooikoorts hebt? Deze vraag wordt vaak gesteld. Je kunt hooikoorts herkennen doordat je verschillende klachten ervaart. Deze verschillen per persoon. Je kunt hiervoor online een test doen of een test laten uitvoeren door een huisarts of specialist.

Kenmerkende symptomen van hooikoorts


Benauwdheid

Benauwdheid door hooikoorts ontstaat voornamelijk door een allergische reactie in de luchtwegen. Hierdoor wordt het ademen bemoeilijkt en krijg je weinig lucht binnen, zo ontstaat er een benauwd gevoel. Benauwdheid bij hooikoorts is een van de symptomen of klachten die minder vaak voorkomt.

Jeukende ogen

Jeukende ogen is een van de meest herkenbare symptomen van hooikoorts. Zolang er pollen in de lucht zijn wordt het slijmvlies in de ogen geprikkeld en ontstaan er rode en tranende ogen. Dit wordt ook wel hooikoorts-ogen genoemd.


Keelpijn of jeuk in de keel

Door de allergische reactie in de luchtwegen zwellen de slijmvliezen op worden deze heel gevoelig. Hierdoor kan er jeuk of een geïrriteerd gevoel ontstaan in de keel. Slijmvorming of juist een droge keel zorgen ervoor dat je gaat hoesten. Hooikoorts keelpijn is een veel gehoorde klacht. 

Verstopte neus

Een verstopte neus ontstaat door het opzwellen van de neusslijmvliezen als gevolg van een allergische reactie. Het voelt alsof de binnenkant van de neus dicht zit. 

Loopneus

Een loopneus is een van de symptomen van hooikoorts en ontstaat doordat er overtollig vocht vrij komt in de neus. De neusslijmvliezen raken opgezwollen en er kan een branderig gevoel ontstaan. Vaak houden deze klachten niet lang aan in tegenstelling tot een loopneus bij verkoudheid. 

Niezen

Een jeukende neus een veelvuldig niezen is kenmerkend voor hooikoorts. Door het vrijkomen van de histamine wordt de zenuwen in de neus geprikkeld. Hierdoor kun je gaan niezen. 

Vermoeidheid en hoofdpijn

Vermoeidheid en hoofdpijn zijn vooral indirecte klachten. Deze ontstaan niet direct als allergische reactie maar bijvoorbeeld doordat de nachtrust verstoord wordt als gevolg van andere hooikoorts klachten. Ook medicijnen kunnen vermoeidheid en hoofdpijn als bijwerking hebben.