Gluten allergie

Wat is glutenallergie?

Vaak wordt er gesproken over gluten allergie. Deze benaming wordt in de volksmond vaak gebruikt voor gluten intolerantie (coeliakie) of glutensensitiviteit. Een allergische reactie is een reactie van het immuunsysteem op een onschadelijke stof; het lichaam maakt antistoffen aan om deze stof te verdringen. In het geval van coeliakie of glutensensitiviteit kan het lichaam geen gluten verdragen er treedt echter geen allergische reactie op. De benaming glutenallergie is daarom ook niet correct. Onderstaand de gerelateerde aandoeningen die met allergie voor gluten veelal bedoeld worden:

Glutenallergie symptomen

Bovenstaande aandoeningen zijn vaak te herkennen door diverse buikklachten. Symptomen waaraan je deze kunt herkennen zijn onder andere een opgeblazen gevoel, diarree of verstopping, een opgezette buik of vermoeidheid. 


Gluten allergie wat mag je niet eten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in veel graansoorten. Op het etiket kun je niet altijd gelijk zien of ergens gluten inzit. Gluten zit onder andere in graansoorten als onder andere tarwe, gerst, rogge en spelt. Wat kun je allemaal wel en wat beter niet eten. De producten die gemaakt zijn van deze graansoorten bevatten ook gluten. Denk hierbij aan producten als koek, cake, taart, couscous , bulgur en brood. Het is verstandig om te kiezen voor producten met een sticker glutenvrij, een glutenvrij dieet volgen (glutenvrij eten). Bijvoorbeeld glutenvrij brood, zilvervliesrijst en aardappelen (van nature glutenvrij). Iemand die geen gluten kan verdragen heeft gluten intolerantie ook wel coeliakie genoemd. Lees meer over wat je niet mag eten als je coeliakie hebt. 

Winkelglutenvrij.nl

Glutenallergie symptomen huid

Het kan zijn dat je door het eten van producten die gluten bevatten last krijgt van een jeukende huid. Dit wordt ook wel de ziekte van Dühring genoemd. Sommige mensen die gluten intolerantie hebben hebben last van deze chronische huidaandoening of andere lichamelijke klachten. Lees hier meer over de ziekte van Dühring / dermatitis herpetiformis.


Glutenallergie klachten

Iemand die geen gluten kan verdragen kan verschillende klachten hebben. Dit zijn voornamelijk maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen uiteenlopen van diarree tot verstopping of een opgeblazen gevoel. De klachten bij sommige mensen met coeliakie ontstaan voornamelijk in de dunne darm. De klachten worden vaak gerelateerd aan de klachten van PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), dit is ook de reden dat vaak ten onrechte de conclusie wordt getrokken dat iemand lijdt aan PDS in plaats van coeliakie. Coeliakie komt vaker voor bij personen met suikerziekte. Een huisarts kan de diagnose coeliakie stellen.