Pinda allergie

Wat zijn pinda's?

Een pinda, pindanoot, aardnoot, apennoot, grondnoot, olienoot, arachidenoot (arachis hypogea) is een peulvrucht afkomstig uit Zuid-Amerika. Pinda’s komen vaak voor in snacks, chocola, borrelnootjes, pindakaas, pinda saus (satésaus) of oosterse voedingsmiddelen. Niet iedereen kan hier goed tegen. Bij personen met een pinda allergie treden er vaak heftige reacties op. Pinda’s zijn een van de veelvoorkomende voedselallergenen. Producten die pinda’s bevatten dienen door de producent te worden voorzien van een etiket waar dit op vermeld staat.

Pinda allergie reactie

Niet iedereen kan pinda's goed verdragen. Bij sommige mensen ontstaat er een allergische reactie na het consumeren van pinda's. Het lichaam maakt antistoffen (histamine) aan als reactie op pinda's. Pinda allergie is een veelvoorkomende allergie.


Wat is een pinda-allergie?

Pinda-allergie is een veel voorkomende allergische reactie van het immuunsysteem op het eten van pinda’s. Deze reactie wordt veroorzaakt door de eiwitten in de pit. Zoals alle zaden zijn ook pinda’s rijk aan eiwitten. Zelfs bij een geringe aanraking met pinda’s kunnen er al klachten optreden. Een allergie voor pinda’s kan al ontstaan op jonge leeftijd maar echter ook bij volwassenen. Vaak gaat deze vorm van voedselallergie gepaard met een allergie voor noten. Schatting is dat ongeveer 0,5-1% van de kinderen in westerse landen een pinda-allergie heeft.

Pinda allergie baby voorkomen

Volgens het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) kan pinda allergie mogelijk voorkomen worden door een baby van 4-8 maanden voorzichtig deze voedingsmiddelen te geven. Vooral baby’s met eczeem zijn extra vatbaar om allergisch te worden voor pinda’s en eieren. Met deze behandeling kan misschien wel bij 80% van de baby’s allergie op latere leeftijd voorkomen worden. 


Pinda allergie symptomen

Een pinda allergie is te herkennen aan diverse symptomen. Een pinda allergie kan heel gevaarlijk zijn. De reactie van het afweersysteem vaak heel heftig. Er wordt in korte tijd zoveel histamine aangemaakt dat er ook sprake kan zijn van een anafylactische shock. Anafylaxie is een levensbedreigende allergische reactie van het lichaam na blootstelling aan een bepaalde stof, in dit geval pinda’s.

Symptomen zijn onder andere;

  • Jeuk in de mond
  • Tranende ogen
  • Kortademigheid
  • Duizeligheid of flauwvallen
  • Zwelling van tong, lippen en/of oogleden

Pinda allergie behandeling

Een veelgestelde vraag is wat de behandeling van pinda allergie is. Pinda allergie kan helaas niet worden genezen; wel kan men er overheen groeien. Om klachten te voorkomen zullen alle pinda bevattende producten moeten worden gemeden. 

Pinda allergie wat te doen?

ls iemand die allergisch is voor pinda’s in aanraking is geweest met pinda’s kan er antihistaminica worden genomen. Dit medicijn onderdrukt de allergische reactie die wordt veroorzaakt door het aanmaken van histamine. Het is te allen tijde aan te raden om eerst contact op te nemen met een huisarts alvorens medicijnen te nemen. 

Mocht er sprake zijn van een anafylactische shock kan er epinefrine worden toegediend. Patiënten met een hoog risico op anafylaxie hebben vaak een epipen (adrenaline-autoinjector) bij zich. Als iemand in een anafylactische shock terecht komt, bel dan eerst altijd 112 alvorens actie te ondernemen.