Hooikoorts vermoeidheid en hoofdpijn

Hooikoorts en vermoeidheid

Vermoeidheid, lusteloosheid en slapeloosheid behoren, vaak in combinatie met hoofdpijn, ook tot de klachten en symptomen van hooikoorts (allergische rhinitis) is gebleken uit onderzoek. Het optreden van vermoeidheid door hooikoorts is vaak niet het directe gevolg van de allergie op pollen van bomen, platen en grassen. De vermoeidheid ontstaat onder andere doordat andere klachten ’s nachts tot uiting komen en de nachtrust verstoren als je allergisch bent voor stuifmeel pollen. Ook hebben sommige medicijnen, waaronder antihistamine, vermoeidheid als bijwerking. Het lichaam gebruikt ook de nodige energie voor het bestrijden van een allergische reactie zoals hooikoorts dus ook dat draagt bij aan de vermoeidheid.

Wat te doen tegen vermoeidheid bij hooikoorts?

Vermoeidheid is helaas lastig tegen te gaan. Echter hebben we wel een aantal tips die hooikoorts en vermoeidheid aan kunnen pakken. Allereerst zorgen dat je zoveel mogelijk gezond en gevarieerd eet. Zorg ervoor dat je genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgt. Hooikoorts is een allergie voor pollen. Houd de ramen en deuren van de slaapkamer gesloten. Als het raam dicht zit kan het stuifmeel in de lucht niet ongewenst het huis binnen komen. Kun je beter slapen met wat frisse lucht en wil je toch liever de ramen openen, kun je een anti-pollenhor aanschaffen of pollengaas kopen om zelf een hor te maken en de pollen in de lucht tegen te houden.

Bekijk verschillende voedingssupplementen

Tips tegen vermoeidheid

  • Zorg voor een regelmatig slaapritme
  • Eet gezond, zorg voor voldoende vitaminen en mineralen
  • Drink voldoende gedurende de dag
  • Bestrijd stress
  • Wissel inspanning en ontspanning af
  • Beweeg voldoende

Hooikoorts hoofdpijn

Irritatie van het neusslijmvlies kan er voor zorgen dat neusholtes verstopt raken. Vooral op winderige dagen heb je vaak meer last van hooikoorts. Als gevolg hiervan kun je het gevoel krijgen alsof je een vol hoofd hebt en de hele dag last hebt van een geirriteerd gevoel. Hoofdpijn en concentratieproblemen zijn vervelende bijkomstigheden van hooikoorts. Hoofdpijn is niet de meest voorkomende maar vaak een indirecte klacht. Je kunt hoofdpijn krijgen door het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook te kort slapen of een te slechte nachtrust zorgt ervoor dat je last van hoofdpijn kunt krijgen.

Bekijk verschillende soorten pijnstillers