Histamine intolerantie

Histamine komt ook voor in voeding en speelt ook een rol bij het aanmaken van maagzuur. Wanneer de hoeveelheid histamine te hoog wordt treden er klachten op. Als er een te hoog histaminegehalte in de darmen ontstaat er histamine intolerantie. Dit kan ook ontstaan wanneer er niet voldoende van het enzym DAO (diamino-oxidase), dat histamine af kan breken, aanwezig is in de darmen. Anti-histamine kan zorgen voor verlichting. Histamine intolerantie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en ook meer op latere leeftijd.

Symptomen histamine intolerantie

Histamine intolerantie uit zich door klachten als hoofdpijn, diarree, kortademigheid, jeuk, zwellingen en eczeem. Minder veel voorkomende symptomen zijn hartkloppingen, astma-aanvallen en anafylaxie.


Hoe komt histamine in het lichaam?

Er zijn grofweg drie manieren hoe histamine in het lichaam komt.

  1. Door de productie van het lichaam zelf. Het lichaam produceert deze stof zelf.
  2. Door voeding dat veel histamine bevat.
  3. Door voeding dat het lichaam stimuleert om histamine aan te maken (histamine vrijzetters).

Tekort aan DAO

Een tekort aan DAO, de stof die histamine kan afbreken, kan leiden tot te veel histamine in het lichaam. Niet voldoende DAO kan onder andere ontstaan door genetische bepaling. Er zijn echter nog meer oorzaken die zorgen voor onvoldoende DAO. 

  • Ontstekingen in de darmen of een disbalans in de darmflora
  • Gebrek aan vitamine B6
  • Gebruik van bepaalde medicijnen

Het op orde brengen van de darmflora is een van de meest effectieve oplossingen. Onderzoek naar bepaalde soorten voeding die tot klachten leidt is een eerste stap. Op deze manier kun je het balans in de darmen weer terug krijgen. Een arts of therapeut kan meten of er inderdaad een tekort aan DAO is. Een van de signalen die duidt op een tekort aan DAO is het verschijnen van rode vlekken in hals of gezicht na het drinken van een glas wijn en vervolgens het moeilijk is slaap komen. 


Histamine intolerantie dieet

Histamine komt van nature voor in plantaardige en dierlijke voeding. Vaak bevatten bewerkte voedingstoffen als kant-en-klaar maaltijden, ham, kaas en worst een hoger gehalte histamine. Ook is de hoeveelheid histamine hoger bij voedingsproducten die al even liggen aangezien dit wordt aangemaakt bij het bedervingsproces. Alcoholische dranken als wijn en bier zorgen er voor dat er histamine wordt aangemaakt in het lichaam. Histaminegehalte wordt ook beïnvloed door processen als rijping (groenten en fruit), gisting of fermentatie. Een diëtist gespecialiseerd in histamine of allergieën kan hiervoor een histamine-dieet opstellen.