Hooikoorts keelpijn, hoesten en jeuk in de keel

Keelpijn, (kriebel)hoest en een jeukende keel zijn veelvoorkomende klachten van een allergie zoals hooikoorts. Als het stuifmeel van grassen (pollen genoemd) in contact komt met ogen, neus,- mond-, en keelholtes worden de slijmvliezen geïrriteerd door de allergische reactie. De slijmvliezen zijn erg gevoelig en kunnen zwellen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als kriebelhoest, hoesten, jeuk in de keel of een branderige en pijnlijke keel. Bij hooikoorts kun je ook last krijgen van benauwdheid

Hooikoorts hoesten

Er zijn verschillende soorten hoest: kriebelhoest, vastzittende hoest, kuchen en rochelhoest. Deze ontstaan als reactie van het lichaam op allergenen (zoals bijvoorbeeld pollen). Hooikoorts is een allergie waar de meeste mensen meer dan een paar dagen last van hebben. Er kan slijmvorming ontstaan of juist een droge keel. Hoesten kan er vervolgens voor zorgen dat er een keelirritatie optreedt. In veel gevallen is dit te verhelpen door gebruik van medicatie. Mocht het na enige tijd niet over gaan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. 

Bekijk de verschillende hoestmiddelen


Keelpijn hooikoorts

De klieren in de keel zijn opgezwollen en rood. Dit kan bijvoorbeeld komen door het inademen van de pollen in de lucht. Vooral op winderige dagen zal dit erger zijn. Hierdoor ervaar je een onprettig gevoel en kun je pijn hebben bij het slikken. Zowel het drinken van warme- als koude dranken zorgt voor een verzachtende werken. Ook bij het nemen van een warme douche of warm bad kan de stoom zorgen voor een verlichtend effect. Bij last van hooikoorts komt vaak meer kijken. Je kunt ook last hebben van jeukende ogen, loopneus of verstopte neus. Lees verder over deze gerelateerde symptomen.

Bekijk de verschillende keelverzorging

Wat te doen tegen keelpijn?

  • Neem een warme douche of warm bad, stoom werkt verlichtend
  • Drink voldoende
  • Zowel warme- als koude dranken werken verzachtend
  • Voorkom hard praten of schreeuwen
  • Zuigen op keeltabletten, pastilles of dropjes
  • Gebruik van pijnstillers als paracetamol
  • Verminder eventueel roken