Gluten

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in diverse graansoorten. Onder andere in tarwe, gerst, spelt, rogge, khorasantarwe (kamut), meel en bloem.

Gluten in brood

Gluten zorgen voor de luchtige structuur van brood. Hoe meer gluten er in het meel zitten, hoe steviger het brood. Gluten bepalen de structuur en stevigheid van het brood en zorgen ervoor dat het brood zijn vorm behoudt en niet inzakt.

Coeliakie (gluten intolerantie)

Sommige personen kunnen geen gluten verdragen. Door het consumeren van producten die gluten bevatten treden er allerlei maag- en darmklachten op. Deze intolerantie voor gluten wordt coeliakie genoemd. Patiënten met coeliakie moeten leren leven met een glutenvrij dieet. Lees meer over de symptomen van coeliakie.


Waar zitten gluten in?

Onder andere in tarwe, gerst, rogge en spelt. Producten die gemaakt zijn van deze granen bevatten ook gluten. Bijvoorbeeld brood, koek, cake, pizza, taart of crackers. Ook in producten waar je minder snel gluten zou verwachten kunnen deze voorkomen. Bijvoorbeeld in sommige sauzen, snoep, ijs of bier. Sommige personen kunnen consumeren van gluten niet verdragen en hebben last van glutenallergie.

Waar zitten geen gluten in?

Er zijn echter ook graansoorten die van nature géén gluten bevatten. Onder andere gierst, boekweit, mais, amaranth en teff. Haver bevat van nature ook geen gluten maar haver is vaak gecontamineerd (besmet) met tarwe. Dit is ook gelijk de reden waarom mensen met coeliakie vaak ook geen haver kunnen verdragen. Om er zeker van te zijn dat een product geen gluten bevat is het aan te raden om producten te kopen met een glutenvrij logo.